A partir de molts dels textos analitzats a classe podem observar que aprendre una llengua, a part de fer servir un codi també és adquirir unes habilitats que orientent sobre com fer servir aquest codi en les diferents situacions comunicatives produides en l'entorn de qui el parlen.
Des que som petits anem adquirint coneixements de tot tipus, com per exemple la gramàtica i els seus registres, som capaços de formar part de diferents situacions comunicatives i avaluar la nostra participació i la dels altres.
Com esmenta Loayza, aquesta competència és integral, inclou actituds, valors i motivacions relacionades amb la llengua, amb característiques i els seus usos i amb els sistemes de comunicació més generals, on l'adquisició d'aquesta capacitat ha d'estar lligada a una experiència social, necessitats i motivacions i accions.
Als 70, Gumperz i Hymes postulen l'existència dela competència comunicativa, un conjunt de normes que es van adquirint al llarg del procés de socialització.
L'habilitat d'utilitzar una llengua ha de saber-se situar en el context comunicatiu de cada comunitat específica, en les seves formes socials, culturals i ideològiques.
Això es manifesta en els sistemes primaris i en els secundàris.
En els primaris per a l'intercanvi comunicatiu, necessari per a tots els rols que implica la vida en societat. En els secundàris han de ser de major elaboració i complexitat, més capacitat cognitiva del parlant-oient real en la seva tasca de codificar i descodificar textos, es produeixen en esferes de més elaboració cultural.
Segons Gumperz i Hymes, "la competència comunicativa és el terme més general per definir la capacitat comunicativa d'una persona, capacitat que abraça tant el coneixement de la llengua com l'habilitat per utilitzar-la. L'adquisició d'aquesta competència es configura a partir de l'experiència social, les necessitats i motivacions, i l'acció, que és alhora una fotnrenovada de motivacions, necessitats i experiències."
Components de la competència comunicativa:
-Competència lingüística/gramatical: domini del codi lingüístic.
-Competència sociolingüística: regles socioculturals d'ús, s'ocupa de la situació comunicativa.
-Competència discursiva: produeix i interpreta els diferents tipus de discursos en quelsevol gènere, i interpreta i produeix textos coherents i cohesionats.
-Competència estratègica: utilitza estratègies de comunicació verar i noverbal per millorar l'efectivitat de la comunicació o compensar les interrupcions que poden sorgir, a causa de diferents variables d'actuació o d'insuficiències en una o vàries competències.
Aquests són els apunts extrets d'un text que es va donar a classe de comunicació oral, escrita i digital.