martes, 29 de diciembre de 2009

Qualitats lingüístiques

L'altre dia a classe ens van explicar que un usuari de la llengua ha de dominar les 4 habilitats: escriure, llegir, parlar i escoltar. Per poder-se comunicar amb eficàcia en totes les situacions possibles. I jo vaig agafar els apunts corresponents i aquí en posaré un resum.

-Llegir: procés a través del qual es comprén un text escrit (és igual a comprendre). Té un seguit d'implicacions:
1.Llegir és un procés actiu perquè qui llegeix ha de construir el significat del text.
2.Sempre llegim per algun motiu, per alguna finalitat, l'objectiu sempre guia la lectura i pot ser molt variat.
3.Llegir és un procés d'interacció entre qui llegeix i el text. Qui llegeix ha de fer-se seu el text, relacionant-lo amb allò que ja sap, i ha d'adaptar-se al text transformant els seus coneixements previs en funció del que li aporta el text.
4.Llegir és implicar-se en un procés de predicció i de comprendre alguna part del text gràcies al significat de la resta, continu. Qui llegeix formula una hipòtesi sobre el significat del text que llegirà i també de les parts que va llegint. A mesura que anem llegint el lector va verificant o refutant aquelles hipòtesis que s'havia creat.

-Escriure: és un procés mitjançant el qual es produeix un text significatiu.

-Parlar: expressar el nostre pensament mitjançant el llenguatge articulat de forma coherent, de forma clara, amb correcció i adequació a la situació comunicativa.

-Escoltar: és comprendre un missatge a partir d'engegar tot un procés cognitiu de construcció del significat i d'interpretació d'un missatge o discurs pronunciat oralment. Saber escoltar demana un paper actiu i participatiu, un respecte per l'emissor i les idees, ser objectiu per intentar entendre què ens diu l'altre, a més a més, un bon oient sap descobrir els objectius i propòsits de l'orador, i sap reaccionar al missatge i parlar quan acaba l'orador.

No hay comentarios:

Publicar un comentario